Best leuk om als marshal rond te lopen bij Schaerweijde. Lekker buiten, goed voor lijf en leden, vriendelijke mensen, hier en daar een praatje. Alleen maar voordelen hoor ik u denken. Maar er is ook een andere kant, die van de reden waarom iets wel mag, de nog betere reden en de allerbeste reden die ik tot nu toe heb mogen horen.

Rokjes op de baan — Natuurlijk mag dat. Korte broeken. Blote armen bij de dames, korte mouwtjes bij de heren, mag allemaal. Het heet ‘Speel in gepaste kleding’. In vrije vertaling: Het is belangrijk kleding te dragen die zowel bij de golfvereniging als bij jou past. Dus strakke broeken, mag. Strakke leren broeken, mag ook. Strakke broeken met gaten, joggingbroeken met of zonder gaten, te korte rokjes, te korte broeken, mogen niet.

Dan de sokken in de voorschriften. Die mogen gelukkig kort zijn, als ze er maar zijn.

Zodra golfers naar de lente beginnen snakken
kan het verlangen naar een balletje er flink inhakken
of het nu weemoed is dan wel broze hunker
golfers willen op fairways toeven, desnoods in een bunker

 

Helaas, sneeuwvlokken dwarrelen neer uit het hemelgewelf,
in de verlorenheid van februari zoeken golfers naar zichzelf
ze haten het als de kou vlamt in hun botten
koning winter mag van hen zoetjesaan oprotten

 

Maar hé, ooit komt april, overal rokjes op straat
het groene blad dat zich behoedzaam ontvouwt in de bomen
vormt voor golfers het sein om handenwrijvend vol te stromen
vanaf nu weer maandenlang golfen, permanent en zonder maat!
Gedicht van Jan Keppens

Plaggen uit de baan — Soms zie je dat gebeuren. Prachtige slag (in gedachten), maar iets te veel grond/gras. Je bal op tien meter, de plag op zes meter. De eerste reactie is een blik op de club, de schuldige. De tweede reactie is het schoonmaken van de club. De derde reactie – en echt dat zie je heel vaak gebeuren – is het niet terugleggen en aanduwen de weggeslagen plag. Een plag is net zoiets als een pitchmark en een slag uit de bunker, je hebt er een hekel aan. Maar reparatie is nu eenmaal een onderdeel van het spel. Door dit soort reparatie handelingen herstelt de golfbaan sneller en heb je geen last van een rollende golfbal die ineens de andere kant oprolt vanwege een oneffenheid in de baan of stopt in een gat ontstaan door een er uit geslagen plag.

Afslaan op de achtste — Oude regels en nieuwe regels, het jammere is dat iedereen ineens de oude regels weet en de nieuwe nog niet heeft gelezen of begrepen. En soms weet men het wel erg bont te maken. Je mag pas afslaan als de hole geheel vrij is, behalve bij hole 9/18. Daar wacht je tot het horen van de bel. Dus op de achtste afslaan terwijl de hole nog bezet is, mag niet. Laatst ben ik aan het kijken naar een stel dat aan het putten is op de achtste. Terwijl ik me omdraai staan er twee heren achter me. Beiden hadden al twee slagen gedaan op de achtste. Toen ik de opmerking maakte ‘Heren het is niet de bedoeling dat u al afslaat terwijl de hole nog bezet is’, antwoorde een van de heren ‘Maar wij hebben nog niet afgeslagen’. En werkelijk twee mensen op de green van de achtste, een marshal onder aan de green en twee ballen (afgeslagen) in de buurt van de prullenmand. Wat moet je dan met zo’n reactie? Waarschijnlijk een grapje hoor ik u zeggen. Echt niet, de heren waren niet voor rede vatbaar en speelden gewoon door.

Je mag best praten met elkaar, maar let wel altijd op wat je doet en wat er in je omgeving gebeurt. Sla niet af als er mensen in de baan zijn en loop niet een baan op als er mensen aan het afslaan zijn.

Of de twee dames die staan te wachten bij de afslag van de derde. Ten minste dat dacht ik. Toen ik bij de dames in de buurt kwam bleek dat een van de twee aan het bellen was. Op mijn opmerking dat ze door moesten spelen kreeg ik te horen dat de dame niet kon spelen en bellen tegelijk en ze moest haar dochter begeleiden. Nu staat er in de regels van Schaerweijde dat je de telefoon uit moet zetten, maar ik zou liever zien dat er zou staan dat mobiele telefoons op de golfbaan verboden zijn! De dame in kwestie gaf aan dat ze de volgende flight wel voor zou laten. Helaas maakt dat tegenwoordig met de volle bezetting van de baan niets meer uit. Probeer gedurende de ronde steeds rekening te houden met de flight voor je en achter je.

Discussies op de baan — Wat te doen met spelers die niet op de startlijst staan. Waarom eigenlijk niet, iedereen dient zich aan te melden. ‘Nee hoor ik ben lid, ziet u maar hier is mijn label.’ Prima natuurlijk dat de speler lid van de vereniging is, maar de afspraak is starttijd reserveren, aanmelden bij de bar en dan spelen. ‘Ik ben nu al op de derde, u gaat me toch niet wegsturen en het is rustig.’ Ik denk dan: daag me niet uit, het reserveren etc. doen we al meer dan een jaar, je boven niet aanmelden kan de vereniging een aardige som geld kosten, het is niet rustig (de flight achter je staat te wachten) en moet ik echt met dit lid de discussie aangaan dat ook hij zich aan de afgesproken regels dient te houden, zoals bijna alle leden doen?

Doe het niet en laat een marshal niet voor politie spelen of voor boa, want dat zijn we niet en dat willen we niet zijn.

Zichtbaar zijn in de baan — Dit is een punt van aandacht. De meeste leden plaatsen de golfkar en tas al richting de volgende tee. Prima en dat is ook de bedoeling. Echter dat kan problemen geven. Zorg wel dat je zichtbaar blijft voor de flight die achter je komt. Bijvoorbeeld als je met z’n tweeën hebt afgeslagen allebei rechts van de green van de eerste, je loopt alvast richting de tee van de tweede en zet je beider tassen halverwege (zijkant rechts hole 1). Ondertussen is er een volgende flight aan komen lopen en ziet gedurende enige tijd dat hole 1 vrij is (niemand te zien, geen mensen, ballen, tassen). Het risico dat iemand gaat afslaan is dan aanwezig (en met regelmaat het geval). Zorg dus dat je zichtbaar bent. Plaats je tas dusdanig (en voor de afzetting) dat de flight achter je ziet dat er nog iemand in de baan is.

Veel plezier, oefen, geniet van de baan en blijf gezond!