Voorgeschiedenis
In 1932 is hockeyclub Schaerweijde opgericht. De eerste wedstrijden worden gespeeld op het weiland van boer Lodewijks, in het bos. Drie jaar later verhuist de club met zo’n 100 leden naar de huidige plek. Het ledenaantal blijft groeien en er is behoefte aan meer velden en een echt clubhuis. De terreinen zijn dan nog eigendom van de NV Schaerweijder Bosschen. In 1963 worden enkele hectaren bos gerooid en nieuwe velden aangelegd. Ook wordt er een cricketvereniging opgericht. Begin jaren ’80 ontstaat de behoefte aan een extra inkomstenbron en wordt het idee geopperd om cricket in te ruilen voor golf dat meer geld voor de vereniging zou kunnen opleveren.

Aanloop
De eerste stap is de oprichting van een golfcommissie in 1984. Deze commissie stoomt in vier maanden tijd 200 golfers in spé door middel van regel- en etiquette-avonden klaar voor de baanpermissie. Het GVB zelf wordt afgenomen bij Golfclub De Pan. De eerste wedstrijd op Schaerweijde wordt gespeeld op 2 december 1984. Hiervoor dienen wel eerst wedstrijd-, handicap- en baancommissies te worden gevormd.

Local rules
De uitgezette baan voert rondom en over de hockeyvelden heen, met de tee en hole daarbuiten. Golfen is alleen mogelijk wanneer er geen hockeywedstrijden zijn. Even bellen ter waarschuwing bij het afslaan en om het gras niet te beschadigen: spelen vanaf zelf meegenomen matjes. De baan kent vele uitdagingen met blind holes en bomenrijen waarover heen gespeeld moet te worden.

Oprichting
In november 1985 is het moment daar: tijdens de ALV wordt de naamsverandering naar ZSV Schaerweijde met Omni, Hockey- en Golfafdeling goedgekeurd. De golfers zijn officieel lid, de golfcommissie vormt het eerste golfbestuur. Het nieuwe Schaerweijde-logo heeft een hockeystick én een golfclub. Al snel worden de Dames-ochtend, Heerenavond en Damesavond opgericht. Later volgt ook de Seniorenochtend. Schaerweijde Golf krijgt in april 1986 een officiële status: geassocieerd lid van de Nederlandse Golf Federatie.

Ontzanding
Vanwege de groei van Schaerweijde Hockey en de wens om een echte golfbaan aan te leggen, is de behoefte aan grond-uitbreiding groot. Na de aankoop van ‘het puntje Kousemaker’ in 1989 is het terrein groot genoeg. Een enorme operatie wordt in 1990 gestart: de ontzanding. Het hele terrein van 13 ha wordt zeven meter afgegraven, dit zand verkocht en met de opbrengst wordt de basis gelegd van ons huidige schitterende golf- en hockeycomplex.

Met veel kunst en vliegwerk slaagt men erin om gedurende de drie jaar van de afgraving negen holes te hebben (soms wel wat erg kort…). Het fore-geroep klinkt dan ook regelmatig en de leden krijgen de korte slagen steeds beter onder de knie. De stroke-index klopt niet en aanpassen is ondoenlijk. Op de scorekaarten worden geen afstanden meer vermeld, die veranderen immers wekelijks. Dit vergt wel enige flexibiliteit van de golfers en veel inzet van de betrokken commissies.

9-Holes Baan
Het jaar 1994 is een mijlpaal in het bestaan van Schaerweijde golf. De volledige 9-holes baan wordt in gebruik genomen en Schaerweijde Golfleden kunnen zich inschrijven voor de NGF-competitie voor de C-clubs. Met veel aanpassingen, improvisaties en geduld is het gelukt om goed te kunnen golfen op de Schaerweijde! In 2000 verkrijgt Schaerweijde de C-status en kunnen er qualifying kaarten worden gelopen. Twee jaar later volgt de mogelijkheid om ook het GVB op Schaerweijde te halen.

Schaerweijde Golf
Tot op de dag van vandaag wordt er continu gewerkt om onze mooie baan te verbeteren. Zo beschikt de club inmiddels over een prachtig verlichte driving range en pitching – en putting-green met oefenbunker. In 2020 is de golfbaan volledig gerenoveerd en ingedeeld naar het ontwerp van golfbaanarchitect Alan Rijks. Ook de Schaerweijde Golfschool is een mooie aanwinst. Schaerweijde Golf groeit en bloeit als nooit tevoren!

.