Voor als je er de ballen verstand van hebt…
Kenmerken golfbal
Een golfbal mag maximaal 45,93 gram wegen en niet kleiner dan 4,267 cm. Golfballen kenmerken zich door ondiepe puntjes of dimples op het oppervlak, tegenover de tussenliggende oppervlakte, de dimples. Het aantal dimples kan variëren van 300 tot 812 stuks. De dimples zijn er sinds de beginjaren 1900. De lift (hoe snel stijgt en daalt een bal) en drag (hoe presteert een bal tegen de wind in en met de wind mee) worden bepaald door de rand, vorm en diepte van de dimples. Een diepe dimple zorgt doorgaans voor een lagere vlucht en vice versa
Voor officiële wedstrijden is er een begrenzing aan de afstand. De maat daarvoor is: de bal mag niet verder vliegen dan 290 meter bij een clubhoofdsnelheid van ongeveer 190 kilometer per uur. En een golfbal mag direct na de impact van de club niet sneller vliegen dan 76,2 meter per seconde.
Driving range bal
De ‘range bal’ of ‘driving range bal’ is precies dat: een golfbal die speciaal is vervaardigd voor gebruik op een driving range. Ze hebben vaak een gekleurde streep (meestal zwart, rood of blauw) rond hun omtrek en kunnen het woord ‘bereik’ of ‘range’ erop laten drukken. Of ze kunnen effen geel zijn met zwarte strepen rond de omtrek. Golfers betalen voor het gebruik van de emmer met ballen – voor gebruik op de driving range.
Zijn range ballen gelijk aan een gewone bal? Zeker niet. Omdat range ballen zijn gebouwd om keer op keer te worden geraakt op driving ranges, door golfers met zeer verschillende vermogens. De ballen moeten in staat zijn om die straf voor een langere tijd te weerstaan. Range ballen gaan langer mee, ontvangen daardoor veel meer klappen. Maar ook range ballen zijn na bepaalde tijd (honderde klappen) niet meer bruikbaar.
De meeste generieke range-ballen hebben een solide, tweedelige constructie, maar met zeer harde hoezen: ze moeten beter zijn dan gewone golfballen bij het weerstaan van snij-, schaaf- en andere afdekschade. Soms hebben bereikballen ook hardere kernen, die de vlucht zullen beperken.
Kortom: driving range ballen hebben een andere compressie, een ander gewicht (vaak lichter), een andere slagimpact, een andere balvlucht, minder dimpels en daardoor een ander bereik (vaak ook nog eens een wisselend bereik met dezelfde slagkracht). Allemaal redenen om een driving range bal niet te gebruiken in de baan. Bovendien mag het ook niet. Een driving range bal is uit een andere compressie en gewicht gemaakt (80 of 90 procent) en minder goede speelkwaliteit, hetgeen inhoudt dat deze minder ver geslagen kan worden dan een normale golfbal.
Putten en chippen
Voor een betere controle met putten en chippen is het advies om dit te oefenen met golfballen die ook in de baan gebruikt worden. Oefen ook eens een keer met harde en zachte ballen om het effect op korte afstand te ervaren.
Wat betekenen de cijfers op golfballen?
Op iedere hole mag je met een nieuwe (andere) bal beginnen. Je moet wel even aan de marker laten weten dat je een nieuwe bal in spel brengt (merk en nummer melden van de bal). Het unieke nummer op de bal, de merknaam genoemd, wordt gebruikt om deze tijdens het spel te identificeren. Het tweecijferige getal geeft de mate van compressie van de bal aan. Als op een golfbal een driecijferig nummer staat, iets van 300s of 400s, dan staat dit nummer voor hoeveel kuiltjes (dimpels) er op de golfbal zitten. Dat aantal zegt weinig over de prestaties of kwaliteit van de golfbal, sommige fabrikanten houden ervan op te scheppen over hun dimpelpatronen.
Ballen uit het water – lakeballs
Als een bal langer dan drie weken in het water ligt kan het vocht doordringen tot de kern en dat heeft invloed op hoe ver een bal vliegt. De mate van kwaliteitsverlies hangt af van het type bal, de temperatuur van het water en hoe lang de bal onder water ligt.
Harde en zachte golfballen
Een hardere bal heeft het voordeel (wat) verder te gaan, waar een zachtere bal (wat) meer controle geeft. De duurdere golfballen merken en dus type ballen hebben door gebruik en samenstelling van bepaalde materialen eigenschappen gecombineerd tot een zachtere bal waar je (iets) verder mee slaat.
Wat zijn goede golfballen voor beginners?
Voor beginnende golfers wordt het aangeraden om met golfballen te spelen die een hogere compressie (harder zijn) hebben en daardoor niet te zacht zijn. Omdat je aan een zachte bal meer effect kan meegeven leidt dit er bij beginnende golfers vaker toe dat er onbewust verkeerde effecten worden meegegeven aan de bal.
Blijf bij hetzelfde merk/model
Heb je een keuze gemaakt, blijf dan een langere periode met hetzelfde model/merk bal spelen. Het gaat niet alleen om het merk, maar vooral om het model van dat merk. Op deze manier krijg je een constanter gevoel bij het putten en leer je onbewust meer over de karakteristieken van jouw ballen. Bovendien krijg je bij de langere afstanden vaker dezelfde reactie. Dat weet je op den duur wat je van de ‘eigen’ bal kunt verwachten.
Spin of geen spin
Iedereen creëert spin. Bewust of onbewust. De vraag is of je daadwerkelijk spin wil toepassen. Stel, je hebt de green gemist en je pakt een ijzer-7 om de bal laag te houden. Dan heb je geen duurdere bal nodig die veel spin genereert. Dit is wel het geval wanneer je met korte chips controle over de afstand wil hebben. Datzelfde geldt voor de langere slagen naar de green. Met meer spin verhoog je de kans dat de bal op de green blijft liggen.
Zachter is niet altijd verder
De huidige golfballen beschikken over een grote kern. Die kern is in feite de motor van de golfbal. Hoe groter de kern, des te beter de snelheid. Een lagere compressie zorgt ook voor een iets lagere balvlucht. De Pro V1x heeft een dubbele kern; de binnenkant is zacht, de buitenkant harder. Die creëert minder spin met de langere stokken. Plus een hogere balvlucht. Het is dus maar net welk type spel beter bij je past.
Invloed van het weer
Het is geen fabeltje dat je bal in de winter anders presteert, dat komt niet alleen door de omstandigheden in de lucht. Ongeacht de compressie van de bal, verlies je ongeveer tien meter aan afstand als de bal een temperatuur heeft van vier graden. Tip voor wedstrijden: houd in de winter nog een extra bal (van hetzelfde type en merk) in je zak en wissel ze om de hole af. Overigens hebben luchtvochtigheid en wind ook invloed op de balvlucht en het bereik van de golfbal.
Veel plezier, oefen en geniet van de baan!