Best leuk om als marshal rond te lopen bij Schaerweijde. Lekker buiten, goed voor lijf en leden, vriendelijke mensen, hier en daar een praatje. Alleen maar voordelen hoor ik u denken. Maar er is ook een andere kant, die van de reden waarom iets wel mag of niet mag, de nog betere reden en de allerbeste reden die ik tot nu toe heb mogen horen.
Neem de volgende situatie. In de verte zie je een jeugdspeler lopen met een trolley en zijn moeder. Het was een natte zaterdagmiddag. Op naar de jongeman. Toen ik hem aansprak over de trolley antwoorde zijn moeder kort en krachtig ‘dat het niet anders ging, zoonlief werd te snel moe als hij zelf zijn clubs moet dragen’.
Tja daar sta je dan als marshal. Een gezonde knul en dan te snel moe………..
In dit geval zijn er legio mogelijkheden om de zoon te ontlasten. Met de wintergreens op Schaerweijde heb je eigenlijk maar een viertal clubs nodig, misschien zes. Wat te denken van een gezamenlijke tas met daarin van de zoon vijf clubs en van de moeder vijf clubs. Of wat te denken van een ultra lichte draagtas waar maximaal een halve set in kan (meer heb je niet nodig).
De ondergrond blijft een probleem zeker in de wintertijd. Drassig, vorst in de grond, sneeuw, plassen etc. Het liefst spelen we allemaal op een mooie droge baan. En dat na de slag de bal nog wat blijft rollen. Echter deze periode staat bol van verrassingen. Op een drassige baan zal de bal die lekker hoog wordt geslagen vrijwel stilliggen en vaak een flinke krater veroorzaakt hebben. Je bal heeft als extra handicap ook nog eens een flinke laag modder gekregen. Gelukkig mag je de bal uit de krater halen en plaatsen. Maak wel even de krater weer vlak, wel zo aardig voor de volgende spelers. Bij vorst in de grond krijg je weer andere verrassingen die (nog) minder prettig zijn. De geslagen bal kan alle kanten opstuiteren/opspringen. Pas daarom op met doorlopen. Wacht achter de bal tot je flightgenoot heeft geslagen. De waarschuwing dat er met vorst in de grond bij mensen lelijke bulten kunnen ontstaan is niet overdreven. De vreemd weggesprongen bal die in het gezicht van je flightgenoot komt, tand door de lip en meer van dit soort ongein, het is allemaal aan de orde. Blijf erop bedacht dat bij vorst in de grond een golfbal (nog) vreemdere sprongen kan maken. Overigens ballen die tegen bomen aankomen maken ook vreemde sprongen. En golfballen gaan niet alleen harder dan je denkt, ze zijn harder dan je denkt en de schade (is niet bedoeld maar) had voorkomen kunnen worden in dit soort gevallen. Hierbij twee foto’s wat een golfbal kan aanrichten, beide foto’s zijn gemaakt een half uur na het ongeluk.
Kijken hoe anderen een bal afslaan, ook zoiets. Onbewust ben je een doel. Nooit bewust natuurlijk maar als we allemaal precies zouden weten waar de bal naar geslagen gaat worden … juist dan liepen we allemaal rond in negen slagen. Oké de intentie is er. Maar dat maakt golfen zo lastig, we doen alsof, we proberen het iedere keer weer en soms lukt het, maar vaker ligt de bal een behoorlijk eind van het punt waarop we richten. Ga nooit in de lijn van de bal slaan. Je weet niet wie er afslaat en hoever de bal komt. Ook al zie je iemand met een club afslaan en je staat zelf er 150 meter vandaan. Doe het niet, wees op je hoede. In gedachten zijn we allemaal een pro, maar op de baan blijkt dat anders uit te pakken. En ik spreek uit ervaring. Iedere golfer spreekt uit ervaring. Dus … blijf achter de bal, ga niet in ongeveer de lijn kijken hoe anderen afslaan en sla je een keer fout roep dan te allen tijde heel hard FORE!
Meetinstrumenten in de baan. Mensen die langdurig de (winter)green aan het bestuderen zijn voordat ze gaan uitholen. Je ziet het allemaal voorbijkomen. De verkorte banen zijn perfect om je korte spel te oefenen. De greens zijn er omdat er een afsluitend iets moet zijn voor de betreffende baan. Wintergreens zijn geen zomergreens. Ze zijn niet vlak, ze stuiteren, ze laten de bal op vreemde plekken afbuigen, sommige greens rollen voor geen meter (te nat), andere greens rollen te veel (vorst in de grond). Het gaat erom dat we lekker buiten zijn. Lekker een balletje kunnen slaan en onze techniek kunnen verbeteren, zodat als er weer zomergreens en afslagplaatsen zijn, we optimaal van de baan kunnen genieten. En niet alleen van de baan maar ook van onze prachtige slagen.
Op het bordje bij de afslag staat de lengte van de baan. En als je op een halve stoklengte van de vlag ligt pak dan je bal op en ga niet om de hole staan dansen zodat daar geen bal meer kan rollen.
Veel plezier, oefen en geniet van de baan!