Nieuwsbrief 6 juni 2024

We mijden ze het liefst. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik geloof niet dat heel veel golfers fan zijn van bunkers. Het vergt toch echt een hele specifieke vaardigheid om dat balletje uit het harde of zachte zand te spelen. Bovendien gelden er ook andere regels op het zand dan op gras. Soms ligt de bal zo ongunstig en is de bunkerwand zo hoog dat het gekscherend een Atlantikwall wordt genoemd. Beetje overdreven om een vergelijking te maken met de verdedigingslinie die de Duitsers in WOII langs de kust van West-Europa hebben gemaakt maar toch. Totaal zijn tijdens deze periode zo’n 10.000 van de geplande 15.000 bunkers gebouwd langs 5.000 kilometer kustlijn door onze oosterburen. Dit immense project afronden is niet gelukt omdat op 6 juni 1944 operatie Overlord – beter bekend als D-day – in gang werd gezet. Totaal drie miljoen dappere geallieerde soldaten zijn 80 jaar geleden het Kanaal overgestoken om Europa te bevrijden. Een bunkerschot had in die tijd een hele andere betekenis.

BUNKERS, PUIN EN KRATERS
Op verschillende golfbanen in Nederland zijn nog sporen terug te vinden van WOII. Waar op de meeste banen bunkers door landschapsarchitecten zijn bedacht en dus heel bewust zijn aangelegd, geldt dit niet voor de Domburgsche. Daar zijn de bunkers ontstaan door kraterinslagen van bombardementen tijdens WOII. Deze golfclub werd in 1940 door de Duitsers omgebouwd tot een verdedigingswerk. Ook de Noordwijksche en de Kennemer werden in die periode in beslag genomen om er kolossale verdedigingsbunkers op te zetten. Rondom het Rijk van Nijmegen ging Operatie Market Garden van start. De vlakbij gelegen Heelsumse heeft nog de lus ‘Airborne’ uit deze tijd overgehouden. En tot slot de Hooge Rotterdamsche (voorheen Rottebergen alwaar mijn golfroots liggen) die aangelegd is op een berg puinresten als gevolg van de bombardementen. Meer feitjes kun je vinden op Golf.nl: Golfen in WOII.

BUNKERREGELS
Maar wat nu als je bal in de bunker terechtkomt, wat mag er dan wel en wat niet? Eerst maar beginnen met wat er niet mag. Dan hebben we dat maar gehad. Het zand raken in het gebied direct voor of achter de bal voordat je een slag doet en opzettelijk het zand in de bunker aanraken met je hand, hark of enig ander voorwerp om de informatie te krijgen over de conditie van het zand. Of in het zand slaan uit frustratie of boosheid…
En wat mag er dan wel? Het zand raken in de downswing (neerzwaai), op een club leunen om in balans te blijven en je voeten ingraven om een goede stand in te nemen. Dus dan maar goed met de voetjes wiebelen om enig gevoel te krijgen. Maar wat te doen met al die plassen die in de bunkers zijn ontstaan? Dan bof je als er een blauw paaltje instaat. Je kunt dan gewoon je bal eruit vissen en binnen een stoklengte zonder strafslag naast de bunker droppen. Dat scheelt weer! De bunkerregels op een rijtje: Regel 12.2 Bunkers

VOORJAARSCOMPETITIE
De voorjaarscompetitie is dit jaar op z’n zachtst uitgedrukt nogal in het water gevallen. Het eerste team heeft zelfs helemaal geen foto’s gemaakt omdat ze geen enkel droog fotomoment hadden. Het waren buiige competitiedagen met kleddernatte golfbanen, dito bunkers en veel wind. Uitdagende omstandigheden maar onze competitieteams lieten zich niet uit de baan slaan. Team 1 36 holes is dit jaar 2e geworden. Team 2 korte baan mixed is kampioen geworden, team 1 18 holes gaat volgend jaar proberen om niet de hekkensluiter te zijn en team 2 eindigde met een mooie plek in de middenmoot. Lees meer.

IN VOGELVLUCHT
Jeugdlid Nout Frenken heeft met zijn drone vastgelegd hoeveel extra waterhindernissen erbij zijn gekomen. Kijk vooral even en ga in vogelvlucht over de baan. Schaerweijde Golf in vogelvlucht

BUNKERSCHOT
Dan rest nog de vraag hoe je een goed bunkerschot maakt. Drie tips voor je swing: sla het zand (en niet alleen de bal) uit de bunker, vertraag nooit door de bal maar versnel en maak altijd je swing af. Het klinkt zo eenvoudig maar dat is het dus echt niet! Gelukkig zijn er nog veel meer tips te vinden op mijn favoriete website Golf.nl: Bunkerslagen tips

Tot slot nog een paar activiteiten die de komende maand op de golfkalender staan. Komende zondag wordt om de 3e maandbeker gespeeld, op 19 juni is de 3e Breek de Week en zondag 23 juni een Midsummer funwedstrijd. Over een maand op 6 en 7 juli vindt de jaarlijkse Invitational plaats en kun je beter ergens anders gaan golfen als je niet meedoet aan dit toernooi. Misschien leuk om dan op een golfbaan met WOII historie een rondje lopen of als je interesse hebt, een van de vele bunkermusea bezoeken die Nederland telt. Of de bunkerslag op de Domburgsche oefenen? Helemaal mijden kun je ze niet die bunkers en – Atlantik Wall of niet – je moet er toch uit zien te komen. Dan dus maar gewoon flink oefenen, misschien nog een paar lesjes nemen en/of filmpjes op YouTube kijken. En heb je het bunkerschot onder de knie, dan hoef je als golfer niet meer te lijden door hetgeen je altijd vreesde.

Veel golfplezier!

Groeten van jullie correspondente,
Astrid