Spelen we op zomergreens of niet?
Wat beïnvloedt en bepaalt uiteindelijk de keuze om op winter- of zomergreens te spelen?
“Jullie hadden toch beloofd dat we na de renovatie heel lang op de zomergreens konden doorspelen?” en “Waarom spelen we op wintergreens want het vriest niet en de zomergreens zien er perfect uit…”
Het antwoord is heel eenvoudig: vorst, rijp, opvriezen en ook veel regen. Al deze factoren maken de zomergreens kwetsbaar en helaas herstelt schade aan de grasmat in de wintermaanden niet. De afgelopen maanden hebben we eigenlijk veel geluk gehad en heel lang op de zomergreens kunnen spelen. Pas eind december kwam de weersomslag, vorst, daarna heel veel regen waardoor we op de wintergreens moesten spelen.
Vorst/rijp
Het is niet zo moeilijk te zien wanneer er sprake is van vorst en rijp. Bij het betreden van de zomergreens treedt beschadiging op die niet meer kan herstellen. Het gevolg is dat we dan pas weer heel laat in het voorjaar op de zomergreens kunnen gaan spelen.
Regen
Met regen is dit een heel ander verhaal. Een enkel buitje kan geen kwaad maar de hevige regenbuien in korte tijd van de afgelopen weken kunnen veel schade aanrichten aan de zomergreens. De bovenlaag raakt verzadigd met water en de zomergreens worden dan heel gevoelig voor schade. Het ‘afdrogen’ van de greens duurt minimaal een halve dag tot een hele dag en is sterk afhankelijk van de wind. En als er na een dag dan weer gespeeld kon worden, viel er ‘s nachts of de volgende dag weer zoveel regen dat wederom niet op de zomergreens gespeeld kon worden.
Onvoorspelbaar
En soms zit het dan weer wel mee….zo onvoorspelbaar als het weer is…. zo onvoorspelbaar is dus ook het spelen op winter- of op zomergreens. Een voorbeeld: op 12 januari kwam het met bakken uit de hemel tot laat in de avond. De baan werd ‘s ochtends gesloten maar door de stormachtige wind – die overigens zelden voorkomt – was de baan op 13 januari gewoon open en kon er zelfs op zomergreens worden gespeeld. Zo zie je maar….er valt geen peil op te trekken!
Chipping en putting
Na hevige regenval kan het voorkomen dat de oefengreens (chipping en putting) wél open zijn. Dit komt omdat dit oude, stevige grasmatten zijn die beter tegen een stootje kunnen. Tegen vorst en rijp kunnen ook de oude grasmatten echter ook niet op, dan zijn deze toch echt gesloten.
Greenkeeper
Wellicht ten overvloede: de greenkeeper doet er werkelijk alles aan met zijn expertise om de baan in topconditie te houden. Dit opdat we in het voorjaar als het gras weer gaat groeien zomergreens hebben die in topconditie zijn. En natuurlijk zorgt hij voor goed bespeelbare wintergreens als de zomergreens beschermd moeten worden.
DANK VOOR JULLIE BEGRIP!