Greens klaar om in te zaaien!

Nu de baan al een tijd vanwege corona gesloten is en niemand de vorderingen kan volgen is het weer tijd voor een informatie-update. 

Na de natte wintermaanden kon het zand lekker drogen en met slepen verder in de juiste vormen worden gebracht. Onder de strakblauwe lucht van de afgelopen dagen tekenen de nieuwe greens zich al duidelijk af. Het donkere speciale zand  wordt de nieuwe green en de bunkers zijn nu ook in fraaie vormen achtergelaten door de professionele “shapers” van firma De Ridder. Een kunst op zich want met behulp van GPS wordt exact het ontwerp van Alan Rijks in zand gekopieerd door bediening van een grote hoeveelheid knoppen, hendels en voetpedalen in een grote machine. Vroeger gebruikte je als kind een schepje en emmertje maar dit gaat in het groot en ogenschijnlijk met speels gemak. 

 

Green 7  als een greep uit een van de voorbeelden is minder vlak dan de oude green.  Hier kunnen we straks weer proberen om de NEARY te slaan maar verraderlijke ondulatie zal voor het putten nauwkeurig ‘lezen’ van de green vereisen. De bunker is al mooi voorgevormd maar nog niet gevuld met zand. Dat gebeurt pas wanneer het gras flink is gegroeid waardoor er een mooie scherpe rand kan worden afgestoken.  Iedereen is gefocusd op de nieuwe greens maar er gebeurt veel meer in de baan.

De tee van hole 3 bijvoorbeeld is prachtig omgevormd tot een podium in twee plateaus. Het voorste deel van de aansluitende fairway is sterk geonduleerd en laat de nieuwe tee nog mooier uitkomen.

In de baan zijn verschillende diepten gemaakt om regenwater op te vangen in zinkputten. Er zijn er behoorlijk veel gemaakt en vooral op plekken die als nat bekend stonden na regenperiodes. Vaak in combinatie met drainage die het wegzakkende water naar deze putten leidt.  

De wat onduidelijk ruimte tussen de tee van 7 en de in ere herstelde tee 4 was niet echt fraai om te zien. Dit gedeelte is bewerkt en geprepareerd om weer in te zaaien waardoor een klein golvend landschapje ontstaat.

 

Tee 1 tenslotte ondergaat ook een metamorfose. Oorspronkelijk bescheiden en nauwelijks van elkaar te onderscheiden tees worden ze nu duidelijk uit elkaar gehaald met behoorlijke hoogteverschillen. Hier begin je de wedstrijd echt vanaf een podium.

Zonder te overdrijven durft deze waarnemer te beweren dat we straks kunnen spelen op een baan die een reusachtige opwaardering heeft gekregen. De oplossingen verraden, dat het ontwerp van Rijks professioneel en doordacht is en het vakmanschap van Firma De Ridder wordt weer eens bevestigd. Samen met de rol van het Renovatieteam is succes nu al verzekerd.

In dit verhaal is niet gesproken over het hoogstandje in de diepte. Daar bedoel ik de vakmensen van POSEIDON mee, die een ingewikkeld ondergronds beregeningssysteem  hebben aangelegd om straks de baan van water te voorzien. Daar komen we later op terug.