Uit de lustrumarchieven

1980 – 1985 Toekomst Schaerweijde

Dit keer een stukje historie over een periode van slechts vijf jaar. In deze periode is de basis gelegd voor de toekomst van onze vereniging en is er in korte tijd zoveel veranderd. Teveel om in deze editie te noemen. Zo werd in een tijdsbestek van 5 jaar nagedacht over een groter bestuur, een kunstgrasveld, de KNHB voerde in seizoen ’80-’81 eenzelfde systeem in voor de Dames als voor de Heren: één landelijke Hoofdklasse en twee Overgangsklassen. Cricket maakt plaats voor golf en de eerste golfleden worden aangenomen.

Werkgroep ‘Toekomst Schaerweijde’
In 1981 werd de werkgroep ‘Toekomst Schaerweijde’ aangesteld. Zij mochten zich over de toekomst van Schaerweijde gaan buigen. Daar vloeide een aantal bevindingen uit voort, de opvallendste waren als volgt:

  • Hoe is het met de clubliefde? De gemiddelde Schaerweijder (Schaer modaal) speelt gedurende het veldseizoen 1x per week op het veld, gedurende het zaalseizoen 1x per maand in de zaal, gaat 1x per jaar naar een Schaerweijde-festiviteit en leest gemiddeld 1 pagina per Schaertje. Is Schaer modaal daarmee tevreden
  • Voor Heren en Dames 1 en 2 worden aparte trainers/coaches wenselijk geacht. Het blijkt niet eenvoudig mensen te vinden die kennis van hockey hebben, psychologisch inzicht en tevens het vereiste enthousiasme op kunnen brengen, alsmede de aanzienlijke tijdsbesteding ervoor over hebben. Veel van de onderbondteams slaan het liefst zelf een balletje op zaterdagmiddag in plaats van officieel te trainen. Het is de werkgroep niet gebleken dat er behoefte is aan een meer georganiseerde training.
  • Er blijkt een schrikbarende discrepantie te zijn tussen het aantal leden dat zegt te willen zaalhockeyen en het aantal dat dit ook werkelijk doet
  • Een zogenaamde Schaerwijzer dient te worden samengesteld, een jaarboek waarin duidelijk staat vermeld wie wat doet, waarin de ledenlijst kan worden opgenomen en een verslag van afgelopen jaar vermeld staat.

Lustrumjaar
In het 10e lustrumjaar 1982 was de contributie voor de Zeister Hockey- en Cricketclub Schaerweijde inmiddels opgelopen tot fl. 290, – voor senioren en fl. 260,- voor junioren. Het lustrumfeest werd in Oud London gehouden. De dresscode was ‘black tie’ maar dit viel niet bij iedereen in goede aarde. Besloten werd dat een ‘feestelijk pak’ ook voldoende was om de feestlocatie te mogen betreden. In dit jaar werd het Internationale Nederlanden Jeugdtoernooi tijden de Pasen georganiseerd op Schaerweijde. In het Schaertje werd melding gemaakt van Engelsen die vreemde handgebaren maakten en Italianen die een butler meenamen om hun schoenen te poetsen na de wedstrijden.

12-hoofdig bestuur
Het bestuur bleek te klein te zijn om alle (financiële) problemen het hoofd te bieden. Ze moesten keihard werken en nadat een aantal verontrustende Schaerweijdenaren de koppen bij elkaar had gestoken, werd de conclusie getrokken dat er erg veel mankracht nodig was om uit de impasse te raken. In september 1983 trad een 12-hoofdig bestuur aan waarvan de leden ieder hun eigen portefeuille hadden met vergaande bevoegdheden. Alleen beslissingen met financiële consequenties buiten het budget dienden met het dagelijks bestuur besproken te worden. Voor de rest was het ‘niet lullen maar poetsen’.

Shadows
In 1980 werden ‘De Shadows’ opgericht. Een initiatief van tennissers met als voorwaarde dat je nooit eerder een hockeystick had vastgehouden. De groep werd getraind door Heleen Welschen en ze hockeyden met geleende sticks. De Shadows hadden zelfs hun eigen logo ontworpen. Het devies was ‘Original Shadows never die, they just fade away’. In 1987 vonden ze het welletjes geweest en stopte dit gelegenheidsteam met hockeyen.

Golf op Schaerweijde
Rondom en over de hockeyvelden werd in 1984 een golfbaan uitgezet waarbij tee en hole buiten de hockeyvelden moesten liggen en over de velden heen mocht worden gespeeld. Er mocht alleen gegolfd worden als er niet werd gehockeyd. Het was een golfbaan met fantastische local rules. Sloeg je toevallig in een hockeygoal dan kreeg je een free drop twee stoklengten achter de doellijn.

Volgende keer 1985-1990
Alle teksten van deze rubriek zijn ontleend aan het lustrumboek Schaerweijde 75 jaar. Onze dank gaat uit naar deze lustrumcommissie!