Extra zorg voor de greens

Omdat de speeldruk hoog is vragen we jullie hulp bij het bespelen van onze zomer-en wintergreens.

Wat regelmatig mis gaat is dat als de bal een pitchmark achterlaat dat men vergeet het te herstellen. Alsjeblieft help elkaar er aan herinneren, of mooier nog, doe het voor elkaar.

Zie je een pitchmark, herstel die, ook al heb jij die niet zelf gemaakt. Ook is het van groot belang om de pitchmarks op de juiste manier te repareren.

Het gedeelte rond de vlag wordt het meest belopen en krijgt dus het meest te verduren.

Hoe kunnen we hier de extra slijtage zoveel mogelijk voorkomen?

  • als je alleen speelt met meerdere ballen, hole er dan maar 1 uit. Dit scheelt de helft van de stress rondom de pin.
  • Ook een grote stress factor rondom de vlag, is het draaien van de voeten. De spikes onder de golfschoenen geven extra grip, maar op de greens kunnen deze voor flink extra schade zorgen, zeker rond de pin.
  • Loop ruim om de hole heen als je de bal er voorbij speelt.
  • Draai niet op de bal van je voet als je de bal uit de hole neemt. Een bal-picker op de achterkant van de putter kan hierbij helpen.
  • Pas ook op dat je niet de zijkant van de hole beschadigd. En ga niet met de voorkant van de putter de bal uit de hole wippen.
  • Ook oefen-putjes leveren natuurlijk schade op. Dat is in het seizoen bij voldoende ruimte geen probleem maar nu, in de herfst en winterperiode, is het herstel gering. Dus niet gewenst.

Nu de omstandigheden non-qualifying  zijn en er geen kaarten meer gelopen kunnen worden, kun je er ook voor kiezen om de laatste putt te geven of te nemen. Neem de bal op bij +1.  En loop liever niet rondom de pin, zeker als er geen score meer te behalen valt.

Als we hier samen goed aan denken kunnen we langer gebruik maken van de zomergreens.

Voor wat betreft de wintergreens, zou het goed zijn, dat een bal als uitgeholed wordt gerekend als hij binnen een stoklengte van de pin ligt. Dat wordt dan natuurlijk wel als 1 slag geteld.

Waarom: Slijtage is op de wintergreens groot rondom de pin. En het verzetten van de vlag kan maar zeer beperkt vanwege de veel kleinere greenoppervlakte.

Ik ben me er van bewust dat het niet te doen gebruikelijk is op Schaerweijde. Maar door de flinke ledenaanwas lijkt mij dit toch verstandig.

Dan ga ik, met jullie hulp, er voor zorgen dat jullie zo lang mogelijk kunnen doorspelen op onze mooie baan!

Met vriendelijke groet,

Michiel