Wachten op groen gras…

Er is de laatste weken veel gebeurd in de baan. Na de ogenschijnlijke chaos van hoge bergen zand en grond hebben de specialisten van firma De Ridder met fluwelen hand de knoppen en hendels bediend om de glooiende vormen aan te brengen in de greens, bunkers, voor-greens en verschillende andere plekken in onze baan. Fraaie rondingen, hoogten en diepten hebben het gezicht van de baan behoorlijk veranderd. Mede doordat verschillende tee’s ook een andere vorm hebben gekregen.

Zaaien voelt aan als de finishing touch. Het hele zaaigebied wordt eerst gesleept om vloeiende vormen te krijgen. Daarna wordt met handwerk de hark gehanteerd om het oppervlak rul te maken en keien te verwijderen. Nu kan het zaaien beginnen.  Dat vereist verschillende handelingen.

  1. Het te zaaien gebied  wordt af-gestrooid met granulaat. Dat zijn kleine keramische korreltjes die er voor zorgen dat het vocht in de bodem wordt vastgehouden.
  2. Vóór het zaaien wordt er ook  organische mest uitgereden die het graszaad een eerste groei-impuls moet geven als vliegende start.
  3. Nu komt de zaaimachine in actie en zaait roodzwenkgras. Een soort die iets dieper wordt ingezaaid door een rol met punten achter de machine.
  4. Vervolgens wordt meer oppervlakkig struisgras gestrooid die samen met de andere soort de green het bekende biljartlaken-effect moet geven. De green zelf krijgt een dubbele dosis van beide soorten.
  5. Aansluitend op de voorgreen en de fairway wordt ook nog Engels raaigras gezaaid.

De verschillende soorten versterken elkaar om een perfecte grasmat te krijgen. Als het zaaien achter de rug is wordt  met een kleine tractor de toplaag compacter gereden. De groei kan nu beginnen.

De natuur hebben we niet in de hand.  Nu komt de fraaie beregeningsinstallatie van Poseidon in actie. Deze mannen hebben een uitgebreid netwerk van leidingen en sproeikoppen aangelegd die computer gestuurd de baan van water kunnen voorzien. Helemaal automatisch worden de ingezaaide delen dagelijks zevenmaal beregend. De nieuwe installatie heeft ook overal tappunten zodat er in de aanloopfase ook overal mobiele sprinklers ingezet kunnen worden. Dat is hard nodig met het huidige droge weer.  Een geluk bij een ongeluk is, dat door de baansluiting de werkzaamheden ongestoord konden blijven plaatsvinden.

De nieuwsgierigheid van de verplichte thuisblijvers is natuurlijk tot het uiterste geprikkeld. We moeten nog even geduld hebben. Wel kunnen we nu al verklappen dat er volgende maand een film wordt uitgebracht waarin het hele werkproces gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Het eerste korte filmpje (te zien op YouTube)  heeft de start van de werkzaamheden getoond. Baanrenovatie deel 2 zal laten zien wat een prachtig resultaat is bereikt en hoe dat tot stand is gekomen. Ook hiervoor moet iedereen nog even geduld hebben.

Geen twijfel mogelijk, we krijgen nu met recht de mooiste par 3 baan van Nederland!