Best leuk om als marshal rond te lopen bij Schaerweijde. Lekker buiten, goed voor lijf en leden, vriendelijke mensen, hier en daar een praatje. Alleen maar voordelen hoor ik u denken. Maar er is ook een andere kant, die van de reden waarom iets wel mag, de nog betere reden en de allerbeste reden die ik tot nu toe heb mogen horen.

Neem de volgende situatie.

Soms lukt dat slaan niet of beter gezegd het slaan lukt wel maar de richting is anders dan je zou willen. Kennen we allemaal. Dan is het prettig als er een marshal in de buurt is die gezien heeft waar de bal terecht is gekomen. Minder is het als je als marshal merkt dat het een drivingrange bal betreft. Je wijst als marshal de bal aan en al snel krijg je te horen ‘dat is mijn bal niet’. Terecht natuurlijk, maar je sloeg er wel mee denk ik dan. Ik pak dan de bal op en maak een opmerking over het feit dat er toch weer mensen aan het spelen zijn met drivingrange ballen en dat dit niet de bedoeling is. De ballen hadden dan wel fairwayballen of hole-in-one ballen geheten of iets dergelijks. Hop de bal in de zak, prettige voortzetting wensen en de beide heren vol verontwaardiging achterlaten.

U denkt ‘niet overdrijven marshal’.

Akkoord maar als je zoals op de foto de drivingrange bal ook nog gaat voorzien van een eigen merkteken dan is dat wel heel bijzonder. Als je gaat spelen met de bal op de foto dan neem je eigenlijk jezelf te pakken. Een oude bal waar de spanning geheel uit is (misschien niet eens meer zuiver rond), een ander gewicht en het gevoel dat je iets doet wat niet mag – daar ga je echt niet beter van spelen. Het zijn alleen maar voorwaarden voor slechter spel.

Mag ik u iets vragen marshal.

Natuurlijk mevrouw daarvoor ben ik hier. ‘Ik loop al weken ballen te verzamelen met een donkerblauwe baan. Wat zijn dat voor ballen?’ Drivingrange ballen mevrouw en kijk het staat er ook op. ‘Maar dan van een andere club, want hier hebben ze rode drivingrange ballen.’ Helaas mevrouw al geruime tijd gebruikt Schaerweijde voor de drivingrange oude rode ballen, wat nieuwere blauwe ballen en nog nieuwere blauwe ballen met een dikke blauwe baan. Dat soort waarvan u uw tas al vol heeft. ‘Maar wat moet ik er dan mee doen?’ Snel teruggeven aan de club mevrouw, want als meerdere leden dit doen dan is het tekort aan drivingrange ballen weer spoedig aan de orde.

Loop ik bij een van mijn ronden langs de drivingrange en zie het volgende gebeuren.

Een heer haalt uit zijn golftas een zware plasticzak. In de zak zitten drivingrange ballen. Toch even het lid aanspreken. Ik hoor me nog zeggen, grappig zo’n zak met drivingrange ballen. ‘Ja dat doe ik anders komen ze tussen mijn andere ballen.’ Lijkt mij een prima oplossing natuurlijk, maar als ik aangeef dat dit niet de bedoeling is en als iedereen dit doet dan … Maar de man is niet voor rede vatbaar, ‘ik ga toch niet betalen om anderen mijn ballen te geven. En ik zie het iedereen doen. Ik heb aan een mandje ballen te weinig en aan twee mandjes te veel. Soms gaat het regenen, soms heb ik er na een half mandje genoeg van, soms komt mijn maatje eerder en dan gaan we samen de baan in, soms …’ Voordat ik het wist zat ik in een uitzichtloze discussie. Gelukkig werd de opmerking gemaakt ‘…en ik betaal er voor’. Hebbes dacht ik en begon aan mijn argument – u betaalt voor het gebruik van de ballen en het gebruik van de drivingrange. Met het betalen bent u geen eigenaar geworden van de ballen en mag u ook niet buiten de drivingrange beschikken over drivingrange ballen. De regel is nu eenmaal: drivingrange ballen horen op te drivingrange en mogen niet mee de baan opgenomen worden of erger nog meegenomen worden naar huis of een andere baan.

Soms geef ik de leden graag gelijk, maar appels met peren vergelijken en dan iemand gelijk geven is en blijft lastig.

Ach mevrouw kunt u de geslagen bal niet vinden. De betreffende vrouw is aan het zoeken links bij de afslag van de eerste. ‘Nee hoor is haar reactie, ik kijk of er nog niet drivingrange ballen tussen liggen. Dat is namelijk vaak het geval. En ik neem ook wat van die andere ballen mee, die ga ik afslaan op de drivingrange. Dan hoeven de jongens die altijd de ballen opruimen dat niet meer te doen.’ Allemaal goede redenen, maar de volgende flight kan niet afslaan, het is gevaarlijk want vanaf de drivingrange vliegt er wel eens een bal op de baan, de jongens betalen we voor het opruimen van de ballen en mevrouw als u een mandje ballen uit de automaat haalt verdient Schaerweijde ook nog een beetje aan u.

Een driving range is een oefenterrein voor golfspelers. Bij de driving range staat een ballenmachine, waar de speler een emmertje ballen kan halen om mee te oefenen. Ballen die op een drivingrange worden gebruikt zijn niet geschikt om mee op de baan te spelen. Er staat een gekleurde streep op en (vaak) de term drivingrange, zodat ze herkenbaar zijn en niet worden meegenomen.

Veel plezier, oefen en geniet van de baan!