Best leuk om als marshal rond te lopen bij Schaerweijde. Lekker buiten, goed voor lijf en leden, vriendelijke mensen, hier en daar een praatje. Alleen maar voordelen hoor ik u denken. Maar er is ook een andere kant, die van de reden waarom iets wel mag, de nog betere reden en de allerbeste reden die ik tot nu toe heb mogen horen.

Hieronder een paar voorbeelden van alternatieve regeluitleg……….

Neem de volgende situatie. Er lopen twee dames in de baan met de tas op de kar. Niets mis mee, maar als er duidelijk op de site staat dat draagtassen verplicht zijn dan is een trolley of golfkar toch iets anders. Aangekomen bij de dames krijg ik te horen dat ze ouder zijn dan 65 jaar en dat het dan mag om met een golfkar te lopen. Een regel die ik niet kende tot op dat moment en het leek me vreemd. Bij het verder vragen bleek het van het bestuur te mogen. Ook vreemd natuurlijk of het bestuur niets beters te doen heeft.

Het komt steeds op hetzelfde neer. De baan is van de leden en hoe beter wij voor de baan zorgen des te meer plezier hebben we van die baan. Zo simpel is het. Als draagtassen verplicht – vooraan – op de site staat, dan is de verwachting dat iedere speler met een draagtas komt. Behalve die leden die slecht ter been zijn, last van hun rug hebben of lichamelijke gevolgen hebben waardoor het meenemen van een draagtas niet mogelijk is.

Volgende situatie. Heren ik kan jullie niet vinden op mijn lijst, hoe kan dat? Wij zijn oude rotten en hoeven ons niet op te geven of aan te melden, wij mogen als er plaats is altijd spelen. Heren dat lijkt me niet de bedoeling en vanwege de problematiek rondom corona dient iedereen zich in te schrijven en boven aan te melden. Dat is de afspraak. Ja dat hebben wij ook gelezen, maar dan moet ik de trap op en een mondkapje op en daar heb ik problemen mee. De trap op of het mondkapje op? Ik ben al moe voordat ik aan het golfen kan beginnen als ik al die regels moet volgen.

Vooruit nog een. Heer u weet dat u niet mag slaan op een afslagplaats. Hoezo niet mijn bal ligt er toch. Ik heb de bal tot hier geslagen. En hoe weet ik nu dat dit een afslagplaats is? Iedere afslagplaats is herkenbaar aan de gele en/of rode tegel die er ligt en het gras is duidelijk anders van structuur dan de fairway. U mag de bal oppakken en ernaast leggen. Geen enkel probleem voor het spel en voor het behoud van de baan alleen maar goed.

Op de eerste hole weet menig golfende heer de erachter liggende green te raken. Het gevolg is vaak een aardige krater, ook wel pitchmark genoemd. Waar de bal van de betreffende heer terecht was gekomen waren op dat moment meerdere pitchmarks, vijf stuks. Allemaal dicht bij elkaar. Op mijn vraag of hij een paar pitchmarks wilde repareren kreeg ik te horen dat hij daar in deze tijd met corona niet aan kon beginnen. Hij wist namelijk niet wat zijn pitchmark was en het was te gevaarlijk om pitchmarks van anderen te repareren.

Allemaal prachtig natuurlijk en voor menig marshal heel lastig om rekening te houden met al die regels die op een club rondgaan. Even later liep dezelfde heer de helling op bij de fairway van twee om een gevonden bal te pakken.

Juist u weet al wat ik wil zeggen. De baan is van ons allen en hoe beter wij voor de baan zorgen, hoe groter het speelplezier is en blijft. En laten we nu handelen naar hetgeen we met elkaar af hebben gesproken dat bespaart een heleboel smoezen en vooral eindeloze discussies.

Veel plezier en geniet van de baan