Jelmer gaat met veel swing aan de slag!

“ Ik wil een echte clubprofessional zijn, veel op Schaerweijde aanwezig ”

Jelmer van Heek, 34 jaar, Zwolle, de komende maanden interim Golfpro van Schaerweijde Golf

Interview door Christoph Marthaler

Jelmer, van harte welkom! Wil je ons kort iets vertellen over jou als persoon?

Hartelijk dank en dat wil ik uiteraard graag doen. Heel fijn dat jullie me deze mogelijkheid bieden!

Mijn 34e verjaardag nadert met rasse schreden. Buiten dat vind ik dit altijd moeilijke vragen, dus laat ik het er maar op houden dat ik een alleenstaande jongeman uit Zwolle ben, die praktisch zijn hele leven al op de golfbaan wil zijn en dat voorlopig ook niet ziet veranderen. Behalve dat alleenstaande dan haha!

Hoe ben je golfer en later Pro geworden?

Ondanks dat ik een broer en een zus heb die niet golfen, is golf er wel een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn ouders spelen beiden al ruim 40 jaar, en mijn grootouders speelden ook al! Bovendien is vooral mijn vader een erg fanatieke en vaardige golfer. Niet om op te scheppen, maar ik ben gewoon enorm trots op hem: hij is deze zomer op 67-jarige (!) leeftijd Nederlands Kampioen geworden bij de vijftigplussers.

Dus, ik had op jonge leeftijd al mooie voorbeelden aan mijn vader en zijn golfende vrienden. Daarnaast was mijn beste golfmaatje Tim Sluiter, die zelfs nog op de European Tour heeft gespeeld later, dus we zweepten elkaar mooi op.

Van Alan Rijks, de golfbaanarchitect die jullie prachtige nieuwe tees en greens heeft ontworpen, en zelf een waanzinnig goede golfer, heb ik ook een heleboel geleerd, niet alleen over golf. Hij nam me als 14-jarig broekie onder zijn vleugels in Heren 1 van de Hattemse G&CC, en sindsdien beschouw ik hem dan ook als een erg goede vriend.

Hoewel ik vanaf mijn 13e al nationale wedstrijden vrij redelijk speelde, kwam een carrière als golfprofessional eigenlijk niet bij me op. Ik ben dan ook “pas” op mijn 25e professional geworden, nadat ik had ervaren dat op kantoor zitten voor mij geestdodend werkte en ik alleen maar naar de golfbaan wilde.

Tegen die tijd had ik al wel ervaren dat ik het een enorme eer vond als iemand mij een vraag stelde over golf en dat ik een talent heb voor didactiek en psychologie. Dus in 2010 ging het lampje ineens branden. Sindsdien vind ik het een fantastisch voorrecht om mijn inkomen te kunnen vergaren als golfcoach en heb ik niet meer omgekeken!

Waarvandaan en waarom kom je naar Schaerweijde en niet naar een grotere baan in de regio ?

Het zal wel even een stukje rijden worden vanuit Zwolle maar dat vind ik geen punt als ik me verheug op de dag! Om heel eerlijk te zijn had ik eigenlijk besloten om niet meer als zzp’er aan de slag te gaan op een “doorsnee” golfclub om diverse redenen. En dus heb ik niet eens gekeken naar grotere golfbanen in de omgeving.

Maar Schaerweijde is zeker geen doorsnee club, gezien de (bijna) unieke combinatie met hockey. Dit in combinatie met de unieke sportieve sfeer die ik proefde bij mijn bezoeken, de recente update van de baan, de explosieve toename aan nieuwe golfers die natuurlijk een mooie golfstart willen maken en bovenal het vooruitzicht op eventueel een sportprogramma met nieuwe pro (’s) in 2021, maakten dat ik toch wel heel erg nieuwsgierig werd.

Toen bleek dat Marco aan de slag gaat op de Wouwse Plantage, ontstond er ineens een mogelijkheid voor mij om de aanloop naar deze nieuwe constructie van dichtbij mee te maken. En naast dat ik sowieso al sta te trappelen om weer te gaan coachen, is dat natuurlijk niet een mogelijkheid die ik wil laten schieten.

Wat is jouw kijk op lesgeven? Wat mogen jouw pupillen van jou verwachten?

Golf wordt veel moeilijker gemaakt dan het is, vind ik. Golfles en/of golftips zorgen er vaak voor dat je meer gaat nadenken over hoe je slaat. En stiekem weten we allemaal dat je echt niet lekkerder gaat spelen, als je meer nadenkt over je slag. Bovendien is het echt compleet onnodig en erg inefficiënt.

Mijn pupillen mogen dus van mij verwachten dat ik ze in eerste instantie laat ervaren dat ze echt wel kunnen slaan zonder enorm na te denken, en dat het eigenlijk veel lekkerder is EN beter gaat. En als dit eenmaal gelukt is, gaan we natuurlijk weer verder werken aan je vaardigheden, maar vooral aan het minder nadenken over je techniek. Want dan wordt je techniek pas écht goed.

Heb je als Pro een specialisatie voor kinderen/jeugd/volwassenen ?

Nee hoor. Ten eerste omdat het mij niet zo zinvol lijkt om je te specialiseren als golfpro in Nederland, aangezien je vaak maar met 1 of 2 man een hele vereniging golfers bedient. Ten tweede heb ik oprecht geen voorkeur voor bepaalde leeftijdsgroepen, ik vind het leuk om iedereen te coachen, hoe jong of oud je ook bent. Ik heb met alle leeftijden vaak de grootste lol!

Ik zou hooguit zeggen dat hoe ouder we worden, hoe onzekerder we allemaal worden om het “verkeerd” te doen. Dus in dat opzicht liggen er voor mij als coach wel verschillende uitdagingen bij verschillende leeftijden natuurlijk. En dat maakt mijn vak zo boeiend!

Oh! En ik zou het bijna vergeten. Ik ben namelijk wel gespecialiseerd in het uit de knoop halen van mensen die soms de golfwanhoop nabij zijn.

Hockeyers die altijd gehoord hebben dat hun hockeyslag helemaal verkeerd is om mee te golfen zijn daar een goed voorbeeld van. Zelf heb ik ook gehockeyd en ik heb dat ook aan den lijve ondervonden. Sinds ik me ben gaan verdiepen in hoe ons brein werkt, ben ik erachter gekomen dat het op z’n zachtst gezegd kul is. Dus beste hockeyers, als je wilt stoppen met worstelen met golftechniek, kom maar langs! We gaan gebruik maken van de vaardigheden die je al hebt dankzij hockey, in plaats van die continue worsteling met jezelf.

Heb je nog een wens of tip aan het bestuur en de commissies van Schaerweijde Golf ?

Nee. In die positie ben ik niet, al helemaal niet omdat ik pas 3 keer op de club ben geweest, waarvan de eerste keer zo’n 20 jaar geleden was om een wedstrijd te hockeyen. Dus nee, ik geloof niet dat ik nu in de positie ben om tips te geven.

Hoewel, als het over golf gaat natuurlijk wel:

Leer de bal met het midden van je clubblad te slaan, en oefen erop. En dan heb ik ook meteen een wens: Als je je afvraagt hoe je dit moet oefenen, dan hoop ik van harte dat je mij de kans geeft je hierbij te helpen. Ik ben er klaar voor.

Een les boeken?

Telefonisch op 0651501135

of:

Waarom een interim Pro?

Na een samenwerking van 10 jaar heeft Marco Dijkema besloten om een nieuwe weg in te gaan. Schaerweijde heeft dan geen MD Golf Academy meer.

Voor onze club een goed moment om te bepalen hoe wij nu verder willen met de positie van de golfprofessional binnen Schaerweijde.

Om dat te bepalen zijn er aardig wat verschillende opties te overwegen. Want wat willen we nu eigenlijk?

Een Pro die ons een perfecte swing bij brengt?

Een Pro die helpt om onze competitie teams kampioen te maken?

Een Pro die ons helpt met onze fysieke handicaps zo goed mogelijk te spelen?

Een Pro die geweldig is met kinderen?

Een Pro die heel veel niet-leden lesgeeft?

Een Pro in dienst van de club?

Meerder Pro’s?

Afijn, genoeg opties!

Om een goed doordacht besluit te nemen heeft het bestuur daarom besloten om, net als bij de baanrenovatie, een klankbordgroep te vormen. Deze groep is uit verschillende geledingen van onze club samengesteld en bestaat uit Carla de Vries, Malou Slichter, Simon Blom, Ernest Martens en Bart de Schepper.

De klankbordgroep gaat nadenken over wat het beste bij Schaerweijde past.

En met behulp van hun advies gaat het bestuur een besluit nemen.

Maar dat zal alles bij elkaar wel wat tijd gaan kosten. Vandaar de beslissing om een interim Pro aan te stellen. En niet zomaar eentje!

Want Jelmer van Heek is een Pro die door kenners van de club en de golfwereld wordt aangeprezen als een uitstekende man voor Schaerweijde Golf!

En als hij aan het nog te maken profiel voldoet, doet hij uiteraard mee in de selectieprocedure.

De komende weken gaat de klankbordgroep aan de slag. Het doel is om in het voorjaar van 2021 bij onze nieuwe Pro kunnen lessen.