Ontzanding

1990-1995 Ontzanding

Om op niveau te kunnen blijven hockeyen moesten hockeyverenigingen in de negentiger jaren overgaan tot de aanleg van kunstgrasvelden. Schaerweijde had in 1983 al het plan opgevat om het terrein af te graven en het vrijkomende zand te verkopen. Met de opbrengst daarvan kon de aanleg van een kunstgrasveld én een 9-holes golfbaan gerealiseerd worden. Na zes jaar voorbereiding kwam eind 1989 het verlossende woord van de Raad van State: de ontzandingsvergunning werd definitief verleend! In oktober 1990 werd het nieuwe kunstgrasveld geopend met een onderling Schaerweijde toernooi (Fase 1-toernooi).

Kunst- en vliegwerk

Tijdens de ontzanding die totaal drie jaar in beslag nam, werd er gewoon gehockeyd en gegolfd. De golfers hebben zich daarbij zeer flexibel opgesteld. Met veel kunst en vliegwerk slaagde men erin om gedurende de hele periode van afgraving negen holes te hebben (soms wel wat erg kort…). Het fore-geroep klonk dan ook regelmatig en de leden kregen de korte slagen steeds beter onder de knie. De stroke-index klopte van geen kant, aanpassen was ondoenlijk. Op de scorekaarten konden geen afstanden meer worden vermeld, die veranderden wekelijks. Vreemd genoeg resulteerde deze situatie in een ongekende belangstelling van wedstrijdspelers. Nooit waren wedstrijden op Schaerweijde zo druk bezocht als in deze periode.

Mijlpaal                                 

In het januarinummer van het Schaertje kondigde het bestuur aan dat 1993 het jaar zou worden waarin Schaerweijde een volledige facelift zou krijgen. In de kerstvakantie werd het clubhuis geschilderd, nieuwe banken getimmerd, gordijnen werden na 25 jaar gewassen en er werd een nieuwe vloer gelegd. Het jaar 1994 was een mijlpaal in het bestaan van Schaerweijde golf, deze afdeling bestond 10 jaar. De volledige 9-holes baan werd in gebruik genomen. De afgravingwerkzaamheden waren ten einde en op 25 oktober 1993 werd de Schaerweijde-put gesloten.

Bardiensten

Hoe ging dat in 1993? Alle ouders van de hockeyende jeugd werden ingeroosterd voor de bardiensten op zaterdag. Drie uurtjes werken voor de club. Soms lastig in te passen maar uiteindelijk heel gezellig. En het werkte, je werd letterlijk betrokken bij de club.

Twaalfde lustrum

Ruim aandacht werd besteed aan het 60-jarig bestaan van Schaerweijde. In februari een groot feest in de Jan Wever Hal en in juni ‘De 60 uren van Schaerweijde’, een 24-uurs hockeytoernooi en golf-nachtwedstrijden.

Volgende keer 1995-2000
Alle teksten van deze rubriek zijn ontleend aan het lustrumboek Schaerweijde 75 jaar. Onze dank gaat uit naar deze lustrumcommissie!