Baanrenovatie vordert snel!

Er zijn sinds de start van de renovatie begin januari al weer twee maanden verstreken en de regelmatige speler op onze baan kan met eigen ogen zien wat een enorme veranderingen plaatsvinden. In de vorige publicaties is omschreven wat de volgorde van de werkzaamheden zijn en hoe het werkproces zich voltrekt. Alle greens zijn intussen totaal omgeschoffeld en de vormen beginnen zich duidelijk af te tekenen. Ondanks de grote hoeveelheden regen kon het werk doorgang vinden. Alleen de transportbaan moest  regelmatig worden bezand om de aan- en afvoer goed aan te kunnen. Hoe is het toch mogelijk, dat de twee belangrijkste gravers Dirk-Jan de Bie en Martin Overvest van firma De Ridder uit een ogenschijnlijke chaos een mooie voorgevormde green kunnen toveren.
En dat niet alleen. Er wordt handig gebruik gemaakt van de zandige ondergrond, die met groot grondverzet naar boven wordt gehaald om zodoende de meest perfecte basis voor de uiteindelijke green en voorgreen te krijgen. Ook worden met maatwerk een drainagesysteem gemaakt en afvoerputten ingegraven voor een definitieve oplossing ten gevolgen van overvloedige regen. Slimme elektronische hulpmiddelen en groot vakmanschap gaan hier samen en uit alles blijkt, dat het samenwerkende team van renovatiecommissie, architect en uitvoering niets aan het toeval over laat. Tees worden aangepakt waar nodig, stukken fairway krijgen een update en de aanspeelbaarheid van de greens wordt door de renovatie veel beter. En zonder frees-,  sleep- en graafwerk van Bart Bieshaar, Jan Gijzen en Kees de Kat zouden we ook niet verder gekomen zijn. Nu al blijkt, dat de bespeelbaarheid van de geonduleerde greens veel spannender gaat worden.
Als voorbeeld een beeldoverzicht van green 5, opgenomen vanaf de hoge tee. De eerste fase na het frezen en afvoeren van de bovenlaag is het massieve grondverzet om wit zand daar te krijgen waar je het hebben wil. Tegelijk wordt zwarte grond rond de green vermengd met wit zand  als bodemverbetering. De ruwe vorm van de green en directe omgeving beginnen zich vervolgens in latere fasen af te tekenen. Het is niet te zien dat er ondergronds ook al veel is gebeurd. Er is een drainage aangebracht die in de bodem zakkend water naar de put op het laagste punt moet leiden en er is ook al een compleet  ondergronds, door Richard Castle en Marvin Isebia aangelegd beregeningssysteem aangebracht. Dit is de werkwijze voor alle greens en na het grondwerk wordt de bovenlaag voor het zaaien keurig afgewerkt en in april ingezaaid. Ook dat gebeurt niet zomaar. Er worden diverse speciale grassoorten gebruikt om uiteindelijk perfecte greens te krijgen. De samenstelling van het zand voor de green is 80 % witzand vermengd met 20 % heidecompost. Het kleurverschil maakt dit zichtbaar. Golfend Schaerweijde gaat een opwindende toekomst tegemoet en we kunnen niet wachten op de eerste opkomende grassprieten. Nog even geduld…………