GVB/Handicap 54 via Schaerweijde Golf
GVB of de huidige benaming Handicap 54 (HCP54) – oftewel het golfvaardigheidsbewijs – is het bewijs waarmee je aantoont dat je de basisprincipes van het golfspel en een bepaald basisniveau beheerst. Om op de meeste golfbanen te spelen wordt minimaal een HCP54 gevraagd. Na het behalen van je HCP 54 of lager (en het hebben van een golfbaan als homecourse) krijg je een digitale pas van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) met daarop de handicapregistratie. Na het lopen van een kaart of het spelen van een wedstrijd en het verwerken van de gegevens volgt een automatische bijwerking (indien van toepassing) van je handicap op je NGF-pas.

Ondersteuning van Schaerweijde Golf
Nadat de Golfprofessionals van de Schaerweijde Golfschool je de praktische kennis van het golfen hebben bijgebracht, biedt Schaerweijde Golf aan iedereen die lid, vriend of aspirant lid is van de vereniging, ondersteuning voor het behalen van het golfregelexamen en het verkrijgen van baanpermissie voor de golfbaan van Schaerweijde.

Ben je nog geen lid, schrijf je dan kosteloos in als aspirant lid. De kosten voor het registreren en afnemen van golfregelexamen, de baanpermissie op Schaerweijde Golf en eventueel de officiële NGF-handicap vind je hier.

Golfregelexamen
De eerste stap is het behalen van het Golfregelexamen. Bij de Golfpro of bij de Regel- en Handicapcommissie (Hareco) kun je informeren naar de mogelijkheid om theorieles te krijgen. Het golfregelexamen wordt op afspraak afgenomen in het clubhuis door een lid van de Regel- en Handicapcommissie. Bij de Hareco kan de kandidaat zich per e-mail aanmelden voor het examen via hcp@schaerweijde.nl.

Het golfregelexamen is een schriftelijk examen (multiple choice) dat bestaat uit 30 vragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 Stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen van de 30 goed hebt beantwoord.

Jeugdspelers tot 14 jaar die lid zijn van een club, volgen negen voorgeschreven regellessen in de praktijk waarin de regelkennis wordt getest. Als een speler alle lessen heeft gevolgd, wordt hij/zij geacht te zijn geslaagd voor het golfregelexamen. Als blijkt dat een jeugdspeler niet alle regelkennis goed genoeg beheerst, volgt hij/zij enkele herhalingslessen, waarna hij/zij alsnog wordt geacht te zijn geslaagd.

Als je het examen gehaald hebt, wordt de NGF hierover geïnformeerd en volgt de registratie.

Baanpermissie
Na het behalen van voldoende punten bij het golfregelexamen zal de kandidaat met de persoon die het examen heeft afgenomen een ronde spelen. Als deze ronde met goed gevolg wordt afgelegd volgt naargelang het aantal Stableford punten een handicapregistratie, baanpermissie of er is een volgende poging noodzakelijk om tot een handicapregistratie te komen.