Best leuk om als marshal rond te lopen bij Schaerweijde. Lekker buiten, goed voor lijf en leden, vriendelijke mensen, hier en daar een praatje. Alleen maar voordelen hoor ik u denken. Maar er is ook een andere kant, die van de reden waarom iets wel mag, de nog betere reden en de allerbeste reden die ik tot nu toe heb mogen horen. En wat valt je zoal op?
Het repareren van de pitchmarks — Mijn ervaring is dat de meeste mensen wel een pitchfork hebben. Vaak in de tas, soms in de zak. Daarop bevraagd zegt iedereen dat ze bijna altijd hun pitchmarks repareren maar dat zo weinig mensen dat óók doen. Dus: bijna iedereen repareert z’n pitchmarks. Gelukkig maar! Maar waar komen dan al die pitchmarks vandaan? De verklaring is eenvoudig: mensen slaan een mooie bal, ze hopen op een mooi vervolg en focussen op de bal en de put. Soms tevreden, soms teleurgesteld verlaten ze de green op weg naar de volgende mooie afslag. Er is weinig gedachtenruimte voor de achtergelaten green… Daarom het dringende verzoek: repareer bij het betreden van de green altijd tenminste één pitchmark. Misschien is het de jouwe, misschien niet. Als iedereen dat doet komt jouw eventueel gemiste pitchmark ook een keer aan de beurt! Dank!
Daarbij speelt nog iets anders. Gun jezelf de rust om bij het betreden van een green door een pitchmark te repareren. Golf is een concentratiespelletje. Pak een pitchmark mee oftewel neem je rust.
Hoeveel pitchmarks per week? — Momenteel zit de baan aardig vol en is een bezetting van 2,8 spelers per flight. Er zijn 6 flights per uur, 12 uur per dag en 7 dagen in de week.
Per uur zijn er gemiddeld 16,8 mensen in de baan.
Per dag zijn er gemiddeld 201,6 mensen in de baan.
Per week zijn dat er 1.411,2 mensen gemiddeld.
Laten die mensen (en allemaal gemiddeld) 5 hoge ballen slaan op de green. Een slag die een pitchmark veroorzaakt.
Dan zijn dat per week 7.056 pitchmarks op de green en op de foregreen. Overigens denk ik dat ik met 5 hoge ballen per speler aan de lage kant zit.
Begrijpt u nu een beetje wat onze zorg is? Hoeveel arbeid er verzet moet worden om de greens er optimaal uit te laten zien en dat uw hulp daarbij gewenst is.
Tassen, trolleys — De kortste weg willen we allemaal lopen. De ballen slaan we alle kanten uit, maar als het op draagtassen, trolleys of karretjes aankomt willen we de kortste weg bewandelen. Vreemd, heel vreemd als je daar over nadenkt.
Er staat een afzetting waar we de kar daarheen trekken (de marshal zet het paaltje wel weer recht!), er zijn greens waar we de kar overheen trekken (de bandensporen zijn zichtbaar, helaas een dag later nog steeds), we plaatsen de draagtas lekker dichtbij op de green.
Dus je loopt wel tig meter met de tas richting de niet optimaal geslagen bal, maar de tas over de afzetting plaatsen, over de green lopen met een kar en meer van dit soort zaken dat blijkt een probleem te zijn? Ook hier de regel, zet je tas bij de green op een correcte plaats (voor de foregreen, voor de afzetting), neem je rust voordat je gaat putten.
Fore roepen — We kennen ze allemaal de bal die niet doet wat je in gedachten hebben. Je kijkt je bal na en denkt ‘ik sla nog een bal’. Want Fore-roepen daar doe je niet aan mee, dat is stom. En het risico dat je iemand raakt is klein. Daar komt ook nog eens bij dat er veel oudere spelers bij Schaerweijde lopen en die horen je toch niet. Dus waarom zou je dan roepen?
Daarbij komt dat je niet weet waar de roep vandaan komt, je gaat eerst kijken of er een bal jou richting uitkomt. Als dat het geval is dan wil je die wel ontwijken.
U denkt waarschijnlijk dat ik hetgeen hierboven staat uit mijn duim zuig. Was het maar zo. Dit zijn twee voorbeelden gegeven door personen die ik aansprak op het feit dat hun reacties niet goed waren.
De regel is simpel — Bij de minste of geringste twijfel roept u uit volle borst ‘FOORRRRE’, luid en duidelijk hoorbaar. Als u dat onzin vindt heeft u niets te zoeken op welke golfbaan dan ook. Voorbeeld: Klik hier
Bij het horen van ‘Fore’ duikt de golfer in elkaar en beschermt met beide armen het hoofd. Ook hier het vreemde effect dat ik menig golfer veel oefenslagen zie maken, veel gezwaai van armen boven het hoofd en dan zou het te lastig zijn om je eigen hoofd met die armen te beschermen?
De tee — De gebroken tee, de niet gebroken tee allemaal blijven ze achter bij de afslagplaats. Waarom eigenlijk? Toen ik laatst een flight van drie hierover aansprak kreeg ik te horen dat het bukken zo lastig was. Natuurlijk, begrijp ik dat maar de bal uit de hole halen kan men wel? Die bal ligt daar dieper dan de tee op de afslagplaats!
Vaak staan er flights te wachten bij een afslag. Hoeveel moeite kost het dan om een paar tees op te ruimen. Volgens mij vrijwel geen enkele. En wat is er fraaier? Een afslagplaats met allemaal kapotte en niet kapotte tees of een schone afslagplaats? Ik begrijp dat u in dit geval een tee van iemand anders aan het opruimen bent, maar misschien ruimt een volgende speler de tee op die u niet kon vinden.
En zo kunnen we allemaal – met een klein beetje inspanning – veel betekenen voor de veiligheid op en voor nog meer kwaliteit van de golfbaan.
Veel plezier, oefen, geniet van de baan en blijf gezond!
Klik hier