Standing

Op Schaerweijde worden het hele jaar door diverse wedstrijden gespeeld. Voor de meeste wedstrijden zijn zoveel deelnemers dat de baan wordt gesloten voor overige spelers. Maar er zijn ook een paar wedstrijden met wat minder, of zelfs maar 2 deelnemers (Open Dak). Om de baan toch optimaal te benutten blijft hij open en hebben de deelnemers aan deze wedstrijden dan standing. Dit wordt aangegeven d.m.v. een oranje vlag in de tas van 1 van de flight leden. (af te halen in het clubhuis).

Een flight met standing heeft voorrang op de andere flights in de baan zodat de wedstrijd zo min mogelijk oponthoud heeft. Dit lijkt op het eerste gezicht een simpele regel, maar de praktijk is soms weerbarstiger.

Want hoe pas je deze voorrang toe op een logische manier zonder onnodig ergernis te veroorzaken?

Uitgangspunt is dat een snellere flight niet wordt opgehouden door een langzamere flight. Een flight met standing wordt doorgelaten als deze flight sneller is. Als de standing flight niet sneller is, hoeft deze niet te worden doorgelaten. Uiteraard mag dat wel.

Als door de langzame flight is afgeslagen en de deelnemers al op de hole verder zijn gelopen heeft het geen zin om op de hole ruimte te maken voor de snelle flight. De langzame flight speelt de hole uit en geeft op de volgende hole doorgang aan de snelle flight. Op 18 holes banen met langere holes hoeft dit vaak niet vanwege de lengte van de holes.

Deze standing afspraak is geen regel, maar etiquette.

Een beetje begrip over en weer maakt het toepassen ervan voor alle golfers plezierig!