Best leuk om als marshal rond te lopen bij Schaerweijde. Lekker buiten, goed voor lijf en leden, vriendelijke mensen, hier en daar een praatje. Alleen maar voordelen hoor ik u denken. Maar er is ook een andere kant, die van de reden waarom iets wel mag, de nog betere reden en de allerbeste reden die ik tot nu toe heb mogen horen.

Enkele specifieke zaken op de baan — Laat ik beginnen met het touwtje springen. U begrijpt wel dat afzettingen niet voor niets afzettingen heten. De afzettingen staan bij slechte plekken in de baan. Een overblijfsel van de aanleg van de nieuwe greens. Achter de afzettingen liggen herstelplekken. In dit jaargetijde groeit het gras slecht. Pas boven de 8 graden groeit gras. Het herstel gaat langzaam. Toch is ervoor gekozen om de slechte plekken in te zaaien. Dit in de hoop dat het gras gaat groeien en de grond kan herstellen. Wat nu als u die afzetting ziet als iets waar u overheen kunt stappen/springen, doorheen kunt lopen en aan de verkeerde kant ervan loopt? Juist dat is niet de bedoeling, het is een afzetting. Zie het als een extra hindernis in de baan om het u lastig te maken.

Leuk is het als je navraag doet waarom mensen aan de andere (verkeerde) kant van de afzetting lopen met de trolley? Dit bij de vierde naar de vijfde, het pad langs de vijver. Gewoon omdat het aan de andere kant te gevaarlijk is. En daar hebben de dames nog gelijk in ook, want na een paar stevige regenbuien is het pad behoorlijk glad. Argumenten als dat ze schoenen met een stevig profiel aanhebben werken niet. Wat te doen? … hopen dat de zon weer gaat schijnen, het gras gaat groeien en de modder van de baan verdwijnt.

Hoe te handelen bij de afzettingen? — Probeer zoveel mogelijk voor de afzetting te blijven, neem de kar niet mee achter de afzetting, spring geen touwtje. We willen allemaal overal van dat lekkere gras hebben waar u een fantastische bal op kunt slaan.

Dat oppakken van een gespeelde bal blijkt vaak erg lastig te zijn — Wat doet u als u afslaat op de achtste en de geslagen bal komt op de green van de zesde terecht? Twee mogelijkheden, oppakken en naast de green leggen of slaan vanaf de green op de vlag van de achtste. Oké het was een fraai geraakte bal en gelukkig alleen de bal, maar wie durft dat aan op een green? De meest dure stukken gras van de baan. En de opmerking dat je de bal moet slaan waar die ligt is hier echt niet van toepassing.

Waarom hebben we dan nog steeds niet de beschikking over de reguliere afslagplaatsen? Die reden is simpel het gras groeit te langzaam. De regel is: als de afslagplaats binnen twee weken kan herstellen dan komen de reguliere afslagplaatsen weer in beeld.

Soms is het lastig, je loopt lekker met je vriendin – die je lang niet hebt gezien – voor het eerst sinds lange tijd een ronde. Bij iedere afslag gezellig wat verhalen ophalen, onderweg naar je bal af en toe stilstaan om verder te praten, op de green gezellig zonder aandacht putten. Allemaal begrijpelijk, maar dat je niet door hebt dat je zelfs op de golfbaan een file achter je aan krijgt, dan heb je het samen heel gezellig. Het lastigste is dat de baan op Schaerweijde dusdanig vol zit dat voorlaten van een flight geen zin heeft. Even kijken naar de flight voor je en naar de flight achter je is daarvoor een goede oplossing. Het wachten van drie flights bij de afslag van de achtste gaf wel het beeld van de eerste hangplek op een golfbaan.

De bezetting van de baan is al geruime tijd tussen de 85 en 90% — Prima natuurlijk, maar dat betekent wel dat er zorg en aandacht voor elkaar nodig is. Veiligheid boven alles. Een keer te vaak ‘Fore’ roepen is minder erg dan het niet roepen en een ander in gevaar brengen. En roep het vooral hard anders heb je er niets aan! De Nederlandse Golf Federatie heeft een gedragscode-affiche gemaakt. Door hier te klikken komt dat affiche in beeld. Bekijk en lees het eens en zie het als een prettige opfrisser.

Met gevaar voor eigen leven loop je soms over de fairway van de eerste. Menig bal vliegt daar over het net. Zelf heb ik laatst mogen merken dat zo’n bal best pijnlijk is als je die op je vingers krijgt. Een mooie bult met dito blauwe/gele plek de dagen daarna. Ik weet nog steeds niet van wie die bal was. Niets geroepen, niemand gekeken! Vaak, heel vaak gaat het net goed. Overigens is het effect van het fore-roepen maar betrekkelijk heb ik gemerkt. In de rondes die je als marshal loopt hoor je met regelmaat fore. De reacties die je ziet zijn vaak fout, de meeste mensen gaan kijken in de richting van het geluid. Vaak is dat net de richting waar de niet goed geraakte bal vandaan komt. Toen ik een opmerking daarover maakte was de reactie ‘Als ik de bal zie dan duik ik wel in elkaar’. Volgens mij is dat het probleem, je ziet de bal niet en als je de bal voelt dan weet je dat meestal nog weken.

Een ander opmerking was ‘Ik roep nooit fore, dat is niet nodig op Schaerweijde met al die oude leden. De meeste zijn toch doof.’ Of de man gelijk heeft daar wil ik me niet over uitlaten. Maar als je dan eindelijk een keer lekker je stembanden mag gebruiken doe het dan ook. Er is niets zo heerlijk als een keer op volle kracht fore te roepen.

Deze week weer met flights van vier de baan in, gezellig. Maar extra lastig op afslagplaatsen en op de green. Met vier anderhalve meter afstand houden van elkaar, de vlag niet aanraken, allemaal putten en afzonderlijk je bal uit de hole halen en ondertussen maar hopen dat iedereen gezond blijft.

Veel plezier, oefen, geniet van de baan en blijf gezond!